top of page

Investeerimisraamatud, mille seltsis end turvaliselt tunda

Möödunud aasta jooksul on Äripäev avaldanud eesti keeles mitu investeerimise kullavaramusse kuuluvat raamatut. Väga tänuväärne töö! Tallinna börsil on olnud võimalus ja hea meel toetada kolme raamatu avaldamist ja kirjutada neile lühike arvustus. Kes allolevaid teoseid veel lugenud ei ole, siis soovitame: ruttu poodi ja lugema! See investeering tasub ennast ära. Sõna otseses mõttes.

Benjamin Grahami „Intelligentne investor“ tugineb oma ala täieliku meistri teadmistele, on suurepäraselt läbi mõeldud ja erakordselt mõtteselgelt kirjutatud. Seda raamatut lugedes tunnen end turvaliselt, sest tean, et minu tähelepanu on heades kätes. „Intelligentne investor“ on nagu aabits. Aabits selle kõige paremas tähenduses. Aabits, sest temas sisalduvad mõtted ja õpetussõnad on ajatud, universaalsed ja kõigi jaoks omandatavad. Mõeldes, kuidas investeerimis- ja finantsmaailm on 100 aastaga arenenud ja on praegu arenemas, näib ühest küljest uskumatu, et keegi suutis 1940. aastatel kirjutada sel teemal ajatu teose. Kuid nii on. Teisest küljest on jällegi loogiline, et fundamentaalsed tõed jäävad kehtima ka aja möödudes. Tänases hoomamatus infoväljas jääb sisukaid, läbi mõeldud, universaalseid – ja seega ajaproovile vastu pidavaid – tekste võibolla mitte päriselt vähemaks, aga muu müra sisse kaduvana tunnetuslikult vähemaks kindlasti. Seda enam pakub mulle rõõmu ja rahuldust võtta aeg-ajalt kätte midagi ajatut, raamat, mida lugedes ma saan rahuliku südamega olla kindel, et seal kirjas olevad printsiibid jäävad kehtima. Ka 10, 20 ja 100 aasta pärast. „Intelligentne Investor“ on üks neist oma valdkonna tugiteostest, millest saab muu ja pidevalt muutuva vir-varri taustal kindlalt kinni hoida. Olen veendunud, et seda raamatut – ja nüüd juba ka eestikeelsena – loevad, naudivad ja sätivad oma investeerimispõhimõtete alustaladeks investorid veel väga pikka aega. Olgu nad siis investeerimisega alles tutvust tegevad või pikaajalise kogemusega investorid, kes endale väärtusinvesteerimise põhitõed uuesti meelde tuletada tahavad.

Raamatu "Intelligentne investor" esitlus. Vasakult investor Indrek Naur, Tallinna börsi juht Kaarel Ots, Swedbanki investeeringute strateeg Tarmo Tanilas ja investor ning raamatu toimetaja Aivar Õepa.

Jeremy Siegeli raamatut ei kutsuta “osta ja hoia" piibliks ilmaasjata. Autor viib meid põnevale teekonnale, mis algab juba 19. sajandi alguses ning näitab meile erinevate varaklasside tootlusi läbi aja.

Ben Graham rääkis juba 70 aastat tagasi, et aktsiaturg on pikas perspektiivis kaalumismasin – võtmetähtsusega on seejuures järjepidevus, kannatlikkus ning emotsioonide kontrolli all hoidmine. Kõige paremini pidavat töötama sellised aktsiaportfellid, mille omanik on need unustanud. Või mille omanik on surnud. See raamat aitab selles esmapilgul kummalises seisukohas omajagu loogikat näha.

Jeremy J. Siegel – "Aktsiad pikaajalise investeeringuna"

Damodaran ja ettevõtte väärtuse hindamine käivad kokku nagu Saaremaa ja tuulik

Aswath Damodaran on minu silmis olnud peaaegu müütiline tegelane – finantsmodelleerimist õppides ei saa temast üle ega ümber ning ettevõtete väärtuse arvutamisel on tema diskontomäärad ja andmebaasid elementaarsed.

Võimalus Damodarani oma silmaga näha oli üks põhjuseid, miks külastasin 2018. aastal Nordic Business Forumit. Tegemist on professionaaliga, kelle sisendit tundub usaldavat ja kasutavat kogu maailm. Arvudele keskendumise kalduvust rõhutab ta muide ka ise. Mind üllatas ta esinemise juures enim aga just tema keskendumine sellele, kui tähtis on ettevõtte väärtuse leidmisel loo ja arvude koosmõju hindamine. Hea õppetund muidugi: ei tasu liialt eeldusi ja stereotüüpe luua.

Oma raamatus „Narratiiv ja numbrid“ näitab Damodaran lihtsas keeles, koos heade näidete ja talle omase detailsusega, miks liiga ühekülgne numbritele või narratiivile keskendumine ettevõtte väärtuse hindamisel head tulemust ei anna. Ta ise ütleb, et narratiiv ilma numbriteta on lihtsalt loo jutustamine, numbrid ilma narratiivita sobivad aga tema modelleerimiskursusele. Väga huvitav on ka see, kuidas ta suhtub ettevõtte elutsüklisse ning selle seosesse numbrite ja narratiiviga.

Kiirelt muutuvas maailmas, kus infot tungib peale lugematutest kanalitest, on tema põhitõed mitte ainult kasulikud, vaid vajalikud.

Aswath Damodaran – "Narratiiv ja numbrid: Lugude väärtus äris"

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page