top of page

Kuidas selgitada välja parimad börsiettevõtted?

Jaanuari viimane päev oli keskmisest pidulikum – Vaba Lava teatrikeskuses toimus Nasdaq Baltic Awards 2019 auhinnagala, mis leidis laialdast kajastamist ka meedias.

Kirjutan veidi lahti, millega tegu ja miks see minu arvates oluline on.

Parimate investorsuhetega börsiettevõte Baltimaades: LHV Group. LHV Groupi juhile Madis Toomsalule andis auhinna üle rahandusminister Toomas Tõniste.

What´s all the fuss about?

Üha olulisem on see, kuidas äri tehakse. Vastutustundlik ja jätkusuutlik ettevõtlus ja ühingujuhtimine on teinud kümne aastaga läbi suure arengu ning üha enam nähakse selles väärtust ja võimalust. Nasdaq Baltic Awards (NBA: no pun intended) tunnustab Balti parimaid börsiettevõtteid ettevõtete läbipaistvuse, hea ühingujuhtimise ja investorsuhete valdkonnas.

Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots rõhutas, et see, KUIDAS äri tehakse, muutub järjest olulisemaks.

Ettevõtteid hinnati nii kauplemisaktiivsuse, aktsia tootluse, ettevõtte läbipaistvuse, hea ühingujuhtimise tava järgimise ja selle järgi, kuidas professionaalsed investorid ja turuosalised neid hindavad. Auhindu aitas võitjatele üle anda nii majandusminister Kadri Simson kui rahandusminister Toomas Tõniste.

LHV Group kuulutati võitjaks põhikategoorias „Parimate investorsuhetega ettevõte“, mis tähendab, et LHV Group oli möödunud kahe aastal jooksul parima tulemusega börsiettevõte, arvestades investorsuhtluse kvaliteeti ja aktsia tootlust. LHV Group on Balti kapitalituru tõeline tugisammas, kes on ühel ajal nii börsiettevõte, ülebaltiline börsimaakler ja lisaks valitseb pensionifonde, mis investeerivad ka Eesti majandusse.

"Aasta maaklerfirma" auhinna võttis vastu LHV Panga maaklertegevuse juht Sander Pikkel. Auhinna andis üle Nasdaq CSD juhatuse liige Kristi Sisa.

LHV võitis teisegi tiitli Swedbanki ja SEB ees – „Aasta maaklerfirma“. LHV Pank on hinnataval perioodil suurendanud kauplemismahtu, pühendunud investorite pidevale teenindamisele, harimisele ja inspireerimisele. Samuti on LHV Pank turutegija mitme ettevõtte väärtpaberile ja panustanud IPOde ja teiseste aktsiapakkumiste korraldamisse.

„Aasta börsisündmuse“ tiitel anti välja igas Balti riigis tähistamaks riigi olulisimat ja suurimat turule tulekut: Eestis valiti kõige tähelepanuväärsemaks debüüdiks Tallinna Sadam.

Tallinna Sadama IPO ja börsil noteerimine kuulutati aasta börsisündmuseks Eestis. Majandusminister Kadri Simsonilt võttis auhinna vastu Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid.

Läti ettevõte MADARA Cosmetics kuulutati võitjaks kategoorias „Parimate investorsuhetega ettevõte First North turul“. Tegemist on Euroopa ühe juhtiva orgaanilise kosmeetikatoodete brändiga. MADARA aktsiad on Nasdaq Balti First North turul kaubeldavad 2017. aasta sügisest ning ettevõte on näidanud suurepärast kvaliteeti info avaldamisel ja investorite ning teiste turuosaliste huvi tõstmisel First North turu vastu. Leedu energiahiid Lietuvos Energija võitis esikoha kategoorias „Parimate investorsuhetega uus tulija võlakirjanimekirjas“.

Eriauhinnana anti välja „Aasta liitlase“ tiitel, mille pälvis Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank, mis on aktiivselt panustanud Balti kapitaliturgude arendamisse ja on olnud tugev partner ankurinvesteeringute tegemisel Balti regioonis. Igas Balti riigis anti välja ka „Aasta artikli“ auhind ajakirjanikule, kes on panustanud üldsuse harimisse kapitalituru teemal ja kirjutanud sel teemal huvitavaid ja põhjalikke artikleid. Eestis kuulutati aasta artikliks Äripäeva ajakirjaniku Kaspar Alliku kirjutatud lugu „Uusi IPOsid oodates“.

"Aasta artikli" tiitli võitnud Äripäeva ajakirjanik Kaspar Allik ei saanud ise auhinda vastu võtma tulla, see-eest võttis diplomi vastu tema kolleeg Liina Laks.

Kuidas hindamiskomisjon ettevõtteid hindas?

Esmakordselt kaasasime hindamisse lisaks reguleeritud turu aktsiaemitentidele ka uued tulijad võlakirjaturul ning First North turu emitendid.

1. Ettevõtte läbipaistvus ja info avalikustamine:

  • 2017. aasta majandusaasta aruanne, 2018. aasta 3 ja 6 kuu vahearuanded

  • Hea Ühingujuhtimise Tava aruanne 2017

  • Emitendi koduleht – info kättesaadavus investoritele

  • Ajavahemikul 01.01.2017-31.05.2018 avalikustatud börsiteated, korraldatud investorkohtumised ja veebiseminarid

2. Aktsia kauplemisaktiivsus

  • Keskmine tehingute arv päevas

  • Kauplemiskäive

  • Mitmel päeval aastas kaubeldi

3. Aktsia hinna areng/liikumine perioodil 2017. jaanuar kuni september 2018

4. Professionaalsed investorid ja turuosalised andsid oma hinnangu vastates küsimustikule

Börsi liikmete puhul hindasime nende kauplemisaktiivsust, IPO/SPO korraldamisi viimase 12 kuu jooksul ning Balti väärtpaberite analüüsi/ülevaadete pakkumist investoritele.

Eesti investeerimiskultuur ja finantskirjaoskus pole kunagi nii heal tasemel olnud. See pole võimalik ilma kõikide huvigruppide panuseta. Palju õnne võitjatele ja edu kursi hoidmisel!

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page