top of page

Milline oli börsiaasta 2018?

Võtame börsiaasta lühidalt kokku: kui Tallinna börsile tuleb ettevõte, mis teeb ligi 150 miljoni eurose esmase avaliku pakkumise ja millesse investeerib ca 1% Eesti elanikest, siis peab börsiaasta olema korda läinud.

Tallinna Sadama juht Valdo Kalm ja Eesti Vabariigi peaminister Jüri Ratas helistavad avatuks Tallinna Sadama esimese börsipäeva.

Tallinna Sadama IPOst ehk esimese riigiettevõtte aktsiapakkumisest viimase kahekümne aasta jooksul ei saa me sel aastal üle ega ümber. Kui enne Tallinna Sadama IPOt omas Tallinna börsil kaubeldavate ettevõtete aktsiaid (vähemalt ühe ettevõtte omi) 25 000 väärtpaberikontot, siis vahetult pärast Sadama IPOt oli see arv enam kui 20% suurem: ligemale 31 500.

See hüpe kontode arvus iseloomustab tegelikult väga hästi väärtpaberikontode arvu suurenemise ja investorite hulga kasvu meie lühikese börsiajaloo jooksul. Suured hüpped Tallinna börsiettevõtete aktsiaid omavate väärtpaberikontode arvus on toimunud praktiliselt eranditult siis, kui börsile on tulnud mõni suur ja tuntud ettevõte. Enne Sadamat tõi suure hulga uusi (börsiettevõtete aktsiaid omavaid) väärtpaberikontosid juurde LHV Groupi IPO, veel varem Tallink Grupi börsiletulek.

Teisest küljest on väga hea meel tõdeda, et praegused börsiettevõtted on jätkuvalt kasutanud agaralt kapitaliturgu raha kaasamiseks ja oma tegevuse laiendamiseks: olgu see siis Baltic Horizon Fund, kes 2018. aastal kaasas raha võlakirjade abil ja noteeris need ka börsil või LHV, kes tõi börsile oma järjekordse võlakirjaemissiooni või Mainor Ülemiste või nii mõnigi muu ambitsioonikas ettevõte.

Lisaks fondinimekirjale nüüd ka võlakirjanimekirjas noteeritud Baltic Horizon Fundi juht Tarmo Karotam ja Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots.

Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots ja kolmanda võlakirjaemissiooniga börsile tulnud LHV Group'i juht Madis Toomsalu.

Samal ajal on mõistagi kahju, et börsilt lahkus üks Balti investorite lemmikaktsiaid: Olympic Entertainment Group. Teisalt on selge, et börside normaalne eluring käibki nii, et lisaks uutele ettevõtetele on ka neid, kes börsilt lahkuvad.

Peale Tallinna Sadama IPOs osalenud Eesti inimeste suure arvu iseloomustab Eesti investorkultuuri ja kogukonna arengut ka Nasdaq Tallinna börsi ja Ärikatla poolt paar kuud tagasi korraldatud investeerimiskonverents Tark Raha, kus osales sel aastal enam kui 500 inimest.

Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots koos investeerimiskonverentsil Tark Raha 2018 esinenud Lauri Meidlaga.

Graanul Investi juht ja omanik Raul Kirjanen ja Reformierakonna esinaine Kaja Kallas investeerimiskonverentsil Tark Raha 2018.

Mõistagi ootavad investorid börsile järjest uusi ja huvitavaid ettevõtteid ja selles osas on meie ootused nii 2019. kui ka järgnevatele aastatele suured. Suurtest ettevõtetest peaks sel aastal peaks börsile tulema Enefit Green, samuti on lähiaastate börsiplaanidest rääkinud Luminor, Alexela ja Inbank. Mõistagi on börsile – kas siis põhinimekirja või kasvuturule First North – oodatud kõik ambitsioonikad Eesti ettevõtted. Tuleb põnev aasta!

United Partnersi tiim tõi avalikule turule, sel korral võlakirjanimekirja, uue ettevõtte: UPP Olaines.

Börsi võlakirjanimekirjas tegi debüüdi ka Admiral Markets.

Varem börsi lisanimekirjas noteeritud olnud Pro Kapital Grupp on 2018. aasta novembrist noteeritud Balti börside põhinimekirjas. Pildil keskel ettevõtte juht Paolo Michelozzi.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page